21sep/16

Deeleconomie overheerst op de auto markt


De deeleconomie is natuurlijk al enkele jaren in opkomst, zo kennen we bekende platformen als AirBNB, SnappCar en Hurenvanburen. Waar we vandaag aandacht aan willen besteden zijn platformen als SnappCar, de auto deel platformen nemen toe en het aantal gebruikers stijgt explosief mee. Als we alles ook op een rijtje zetten is deze ontwikkeling volkomen logisch, we lichten deze conclusie toe:

Kosten in verhouding tot gebruik binnenstad
De deelplatformen zijn met name populair bij mensen in de binnenstad, eigenlijk ook volkomen logisch. Wanneer je in de binnenstad woont heb je vaak maar één of zelfs helemaal géén parkeerplaats beschikbaar en als je dat wel hebt dien je daar maandelijkse hoge lasten voor te dragen. Veel mensen hebben in de huidige economie niet de capaciteit om die lasten te dragen en kiezen er daarom voor om géén eigen auto aan te schaffen. Het delen van een auto via platformen als Snappcar is natuurlijk heel eenvoudig, je betaald namelijk enkel voor de tijd dat je de auto daadwerkelijk in bezit hebt en de verzekering, wegenbelasting en andere kosten zullen gedeeld worden onder alle gebruikers van de betreffende maand. Je kunt je voorstellen dat deze auto’s door tientallen gebruikers per maand gebruikt worden en de kosten dus ook door hetzelfde aantal gedeeld worden, zo blijft er weinig voor jouw eigen rekening over.

Continue reading

21sep/16

We leven niet in een tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperk

Zoals Jan Rotmans zegt: We leven niet in een tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperk. Jan Rotman de oprichter van ICIS, Drift, Urgenda en “Nederland kantelt” betoogt dat we een transitie moeten maken naar een duurzame nieuwe economie.
Een nieuwe economie die op kleinere schaal en op regionaal niveau zal opereren. De 3d printertechnologie democratiseert het productie proces en diensten en spullen kunnen binnen de eigen gemeenschappen op maat worden geleverd. Deze nieuwe ontwikkelingen (zulllen) worden gedreven door het besef van de burger dat onze grondstoffen niet oneindig kunnen worden geëxploiteerd en naar de wens om onafhankelijker te worden van gevestigde instituties (overheden en multinationals) “We kunnen het zelf beter, makkelijker, leuker en niet te vergeten duurzamer. “
Er zijn inmiddels al vele initiatieven die de burger helpen met het onderling regelen van diensten. Daar is Hurenvanburen er één van. Hurenvanburen faciliteert het onderling huren en verhuren van spullen en diensten in de eigen buurt. Continue reading

19sep/16

Duurzaam leven – koop tweedehands producten

Het klimaat verandert

Nu het klimaat zo zichtbaar verandert, is de opwarming van de aarde geen vaag concept meer waar we in de toekomst last van gaan krijgen maar een heel concreet verschijnsel. Winters zonder sneeuw, zomers met constante harde slagregens; er is duidelijk wat aan de hand. 

Hoe draag je bij aan een beter klimaat?

Veel mensen voelen de behoefte om hun steentje bij te dragen en duurzamer te gaan leven. Geen vliegvakanties meer boeken, zuiniger omgaan met energie, vlees en zuivel van het menu schrappen … dat zijn allemaal acties die consumenten tegenwoordig ondernemen om het milieu minder te belasten. Een hele goede zet is ook om te stoppen met het kopen van nieuwe spullen en over te gaan op de aankoop van tweedehandsproducten.

Continue reading

26aug/16

Duurzaam omgaan met smartphones

 

Duurzaam omgaan met smartphones
Tegenwoordig heeft ruim 90% van alle inwoners in Nederland een smartphone in zijn of haar bezit, al deze toestellen zullen over enkele jaren vervangen gaan worden omdat er nieuwe modellen in omloop komen. Echter betekent dat niet direct dat de kwaliteit van de toestellen ook direct slecht is, vaak is de levensduur van een smartphone tegenwoordig minimaal 3 jaar terwijl je ziet dat veel mensen na 2 jaar al een nieuwe smartphone kopen. Alles behalve duurzaam natuurlijk, in dit artikel leggen wij uit hoe je duurzaam om kunt gaan met je oude smartphone. Continue reading

19jul/16
golfen met buren

Golfen met de buren

Golfen is nog steeds een exclusieve sport in Nederland. Deze sport staat dan ook bekend als een sport met alleen correct gedrag en stilte. Natuurlijk streven de mensen op de golfbaan ook naar saamhorigheid en gezelligheid. Een golfer wilt op een fanatieke manier de sport beoefenen en tegelijkertijd ook gezellig bezig te zijn. Je moet je aanpassen aan de omgeving bij deze sport, maar enthousiasme wordt uiteraard ook gewaardeerd.
Golfen is een sport dat je zeker wel samen met je buren kunt beoefenen. Golf verhoogt de saamhorigheid in de buurt en zorgt dat iedereen sportief bezig is. Je wandelt samen over de golfbaan en aan het eind van de middag kunnen jullie samen een drankje gaan drinken of een hapje gaan eten. Continue reading

21jan/16

Duurzaam omgaan met kleding


Wie kent het niet: je gaat jouw kledingkast opruimen en je komt enorm veel kleding tegen dat je niet meer gaat dragen of niet meer past? Wat ga je er dan mee doen? Veel mensen willen deze kleding dan direct weggooien, echter zijn er nog veel meer opties, je kunt heel duurzaam omgaan met gebruikte kleding. Hieronder een aantal opties waardoor je duurzaam om kunt gaan met gebruikte kledingstukken.

Continue reading

26dec/15

BRIEF VAN MINISTER KAMP OVER DE DEELECONOMIE

1 Digitale platforms

De opkomst van digitale platforms is een niet te stoppen trend en een bron van innovatie in de economie en maatschappij. Digitale platforms vervullen in toenemende mate een belangrijke rol in het bij elkaar brengen van vraag en aanbod. Dit biedt kansen voor zowel ondernemers als burgers. Zo kan een ondernemer via

Deze kruiwagen is te huur in de deeleconomie

Kruiwagen te huur in deeleconomie

een digitaal platform als Marktplaats of Bol.com makkelijker producten aan een miljoenenpubliek aanbieden. Ook creëren digitale platforms nieuwe markten en zorgen ze voor nieuwe dynamiek binnen bestaande markten. Consumenten profiteren hiervan: als gevolg van de toenemende concurrentie en transparantie hebben zij toegang tot een groter en diverser aanbod, tegen scherpere prijzen en hogere kwaliteit.

De opmars van digitale platforms komt echter ook met uitdagingen, bijvoorbeeld op het gebied van mededinging, gebruik van data en de toepassing van bestaande wetten en regels. Om een gestructureerde discussie over het fenomeen digitale platforms mogelijk te maken heb ik een onderzoeksconsortium van TNO, Ecorys en IVIR gevraagd een samenhangend analysekader op te stellen voor vraagstukken aangaande digitale platforms.

Continue reading

20okt/15

De herbouw begint er een beetje op te lijken,

De schattingen lopen uit een van 3 tot 6 weken en dan is de herbouw van Hurenvanburen een feit. De site waar je jezelf kan verhuren als kleding strijker of de site waar je je partytent of je ladder een of twee dagen kan verhuren. De site waar je jezelf als honden-uitlaatster in de eigen wijk kan aanbieden. De site waar je gratis kan adverteren, dat je jezelf als auto met chauffeur wil verhuren. De site waar je je hakselaar te huur aanbiedt. De site waarop je in de eigen buurt een hogedrukreiniger voor een of twee dagen kan huren. De site waar je een babysit in je eigen wijk kan vinden. De site waar je een keukenhulp kan vinden en de site waar je een bromfiets van een wijkgenoot kan huren of misschien wel een vaatwasser voor een week of twee. De site waar de eigen buurt weer een belangrijke rol gaat spelen. En de site die het leven weer veel leuker en makkelijker gaat maken. www.hurenvanburen.nl

22sep/15

Geld lenen van buren

Het kan zomaar eens voorkomen: je hebt dringend geld nodig: je wat moet laten repareren, maar je hebt geen geld om het te laten repareren. Een kapotte wasmachine of een lekkage kunnen echt niet wachten tot je weer geld hebt. Veel mensen willen hiervoor niet bij een bank of een financiële instelling aankloppen. Voordat je het geld dan op je rekening hebt, duurt het weer een tijdje. Je lening moet namelijk gecontroleerd worden bij het BKR en je inkomen wordt getoetst. Hierdoor kan het nog wel een tijdje duren voordat die kapotte wasmachine of lekkage weer gerepareerd is.

Geld lenen van je buren kan een oplossing zijn. Je kan altijd proberen om geld te lenen van een goede buur. Je hebt het geld dan gelijk in je handen en je kan de wasmachine of de lekkage gelijk laten repareren. Vaak is het ook nog goedkoper: je hoeft over het bedrag vaak geen rente te betalen. Dit moet je namelijk wel als je geld leent via een bank.

Continue reading

04sep/15
Te huur met geweldige chauffeur

Hoi Hurenvanburen. Ik leen me uit als chauffeur

Hoi Hurenvanburen,

Wat een geweldig initiatief die site van jullie. Ik ben 67 en nog altijd goed van lijf en leden en.. gepensioneerd. Het is heerlijk die zekerheid van inkomen en de afwezigheid van werkdruk bevalt me goed. Maar toch is het leven wel wat saai als je niets om handen hebt of voor anderen kan doen.Mijn leven is veranderd sinds ik Hurenvanburen heb ontdekt. Ik heb mijn rijbewijs en En het openbaar vervoer in mijn dorp is niet best, dus ik heb een advertentie geplaatst als

auto met chauffeur

voor mensen in de omgeving. Nou dat heeft niet lang geduurd. Ik heb nu 12 “vaste klantjes” Met andere woorden elke dag heb ik wel 1 of twee ritjes. Hartstikke leuk. Van een paar vraag ik een heel laag tarief om de kosten te dekken en nog ietsje extra en van twee klantjes vraag ik helemaal niets en rij ik gratis. Omdat ik weet dat zij het eigenlijk niet kunnen betalen. Wat is er op mijn leeftijd leuker dan andere mensen te helpen? Echt geweldig.
Zo dat wilde ik als blije chauffeur nog even kwijt!
www.hurenvanburen.nl